23 Wrze

Ciasto z jabłkami pachnące cynamonem

Jesienne ciasto z jabłkami i cynamonem można upiec w wersji dietetycznej :-) 

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (bez gniazd nasiennych)
     

1. Piekarnik nastawić na 180 stopni na funkcji góra-dół.

2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i ksylitol, wymieszać.

3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.

4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm  lub mniejszej tortownicy. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe