26 Lip

Kopytka z buraków

Myślicie, że pracochłonne? Te wcale nie wymagają wysyłku. Takie kluseczki z chęcią zjedzą dzieci i znudzeni monotonią diety dorośli.

Składniki na 1 porcję:

-140 g ziemniaków

-100 g buraków

-sól

-pieprz

-3 łyżki mąki ziemniaczanej (75 g)

-natka pietruszki

 

Sposób wykonania:

  1. Buraki i ziemniaki w całości (bez obierania) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie studzimy.
  2. Obieramy warzywa ze skórki i kroimy w kosteczkę.
  3. Buraka blendujemy na mus.
  4. Ziemniaki ubijamy do postaci puree/ rozgniatamy dokładnie widelcem lub przeciskamy przez praskę.
  5. Łączymy puree z buraka z ziemniakami, dodajemy mąkę, zagniatamy.
  6. Formujemy długi wałek i tniemy na kopytka
  7. Uformowane kluseczki wrzucamy do wrzącej wody, wyjmujemy łyżką cedzakową gdy wypłyną na wierzch.
  8. Serwujemy jako dodatek do mięsa/ryby lub łącznie z surówką z surowych warzyw z dodatkiem oleju lnianego

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe