21 Maj

Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:

- 2 cebule

- 1 pęczek zielonych szparagów

- 3 ząbki czosnku

- 6 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej

- sól i czarny pieprz do smaku

- 300 g makaronu kukurydzianego penne

- 5 łyżek oleju z zalewy z suszonych pomidorów

- pół ostrej papryczki

  1. Cebule kroimy i podsmażamy na oliwie
  2. Szparagi czyścimy, obcinamy twarde końcówki. Łodygi krojimy w plasterki, zostawiamy zielone główki. Wrzucam na patelnie do cebuli
  3. Pomidory suszone kroimy w plasterki, tak samo jak ząbki czosnku.
  4. Wszystko dodajemy na patelnię, zmniejszamy gaz, solę, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy pokrojona w plasterki papryczkę. Mieszamy i podsmażamy przez chwilę
  5. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  6. Odlewamy i zostawiami 1 szklankę wody z gotowania.
  7. Makaron oraz wodę wlewamy na patelnię ze szparagami, mieszamy, podgrzewamy jeszcze przez chwilę. dodajemy olej z suszonych pomidorów
  8. Można posypać parmezanem.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe