29 Paź

Curry z soczewicą i dynią

Prosty obiad w 30 minut, który jednocześnie nasyci i rozgrzeje organizm? 

Proponuję gęste curry z soczewicy czerwonej i dyni 

Ciekawi przepisu?

Składniki (4 porcje)
- 3 szklanki pokrojonej w kostkę świeżej dyni
- 3/4 szklanki suchej soczewicy czerwonej
- 2 średnie pomidory
- około 1/2 litra wody lub bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry

- łyżka oliwy
- 2 cm korzenia imbiru (opcjonalnie)
- do podania: brązowy ryż

1. Soczewicę namocz pół h wcześniej
2. W dużym garnku rozgrzej olej i gdy się nagrzeje, dodaj drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pastę curry, starty czosnek i imbir. W razie potrzeby podlewaj wszystko wodą, aby nie przywierało do dna garnka. Mieszaj od czasu do czasu
3. Kolejno dodaj odsączoną czerwona soczewicę, dynię. Wszystko to zalej wodą i dodaj mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną, a soczewica wchłonie wodę.
4. Następnie dodaj do curry pomidora posiekanego w kostkę i dokładnie zamieszaj. W razie potrzeby podlewaj wodą.
5. Curry podawaj z brązowym ryżem

 
 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe