23 Sty

Rozmarynowe risotto z dynią

Wartości odżywczych dyni i jej właściwości leczniczych nie sposób przecenić. Dynia to  warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Zachęcam do zapoznania się z przepisem na przepyszne risotto dyniowe!

SKŁADNIKI

 2 PORCJE

  • 1 łyżka oliwy
  • łyżka masła klarowanego
  • cebula
  • gałązki rozmarynu
  • 1/4 szklanki ryżu basmati/jaśminowego/arborio
  • 2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w drobną kosteczkę
  • przyprawa chilli
  • 1/4 białego wina
  • ok. 500 ml bulionu
  • 3 łyżki tartego parmezanu

ORAZ

  • 200 g pieczarek, łyżka masła klarowanego

Sposób przygotowania:

  • Na głębokiej patelni na 1 łyżce oliwy i 1 łyżce masła zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać gałązki rozmarynu oraz ryż i smażyć mieszając przez pół minuty. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię, mieszając smażyć kilkanaście sekund.
  • Dodać sproszkowane chilli, wlać wino i gotować przez pół minuty. Doprawić solą, następnie wlewać stopniowo po pół szklanki gorącego bulionu, cały czas gotując risotto na średnim ogniu. Dodać kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie już wchłonięta przez ryż.
  • W trakcie gotowania risotto należy co chwilę je zamieszać. Na koniec dynia powinna częściowo się rozpaść, w razie potrzeby można ją miejscami rozgnieść widelcem, a ryż powinien być miękki
  • W czasie gdy gotuje się risotto przygotować pieczarki: umyć, przekroić na 4 części i wrzucić na posmarowaną oliwą patelnię. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, następnie dodać masło i ewentualnie posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i chwilę razem podsmażać. Dopiero na koniec doprawić solą.
  • Nałożyć do głębokich talerzy, posypać pieczarkami i tartym parmezanem. Udekorować gałązką rozmarynu lub roszponką

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe