18 Sty

Zupa czosnkowa

Są tu jacyś fani czosnku? 
Mam dla Was przepis na rozgrzewającą i wzmacniająca odporność, zupę z czosnku i cebuli.
Jest ona niezwykle aromatyczna i mimo zawartości sporej ilości czosnku, nie jest ostra (moc czosnku słabnie wraz w trakcie obróbki termicznej). Robi się ją dość szybko i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jednak zalecam użycie prawdziwego bulionu/rosołu – w przypadku tej zupy ma to bardzo duży wpływ na końcowy smak. Do zupy proponuję grzanki w oregano i oliwie. 

Składniki: 
- główka czosnku
- duża cebula
- 1,5 l bulionu
- duża łyżka masła klarowanego
- zielona cebulka
- przyprawy: pieprz, oregano

Cebulę i czosnek (zostawić na później 2 ząbki) obieramy ze skórki. Cebulę kroimy z piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na maśle klarowanym.
Całość przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Przyprawiamy oregano oraz pieprzem. Pod sam koniec gorowania, aby nadać zupie większej wyrazistości dodajemy pozostałe 2 ząbki sprasowanego czosnku i całość blendujemy. Posypujemy posiekaną zieloną cebulką.
Podajemy z grzankami z razowego pieczywa z oliwą i oregano. Pyyycha!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe